fredag, mars 16, 2007

Normandie på kryss og tvers

Ikke så altfor langt borte fra et slott i Belgia ligger Normandie; stedet de skandinaviske vikingene innvaderte en gang for lenge siden, kysten amerikanerne overtok under andre verdenskrig og der fiskelever til pommes frites er en spesialtitet! Hit gikk vårens school camp for oss andreklassinger fra SSB, og med godt mot og klare for tre dager som historikere (ifølge den litt i overkant entusiastiske historielæreren) tok vi turens første rast i Rouen.

Noen gikk på McDonald's - andre gikk på oppdagelsestur rundt i byen for å få tatt disse berømte turistbildene vi er blitt så gode på etterhvert! Til venstre ovenfor er Hanne, Benedicte og Marie som spiser crêpes med et hus formet som hatten til Jeanne d'Arc på plassen der hun ble brent i bakgrunnen. Til høyre posèr SSBs svar på Charlie's Angels foran katedralen i Rouen...


Etter en hel dag på buss kom vi endelig til Abbaye Montebourg og klosteret vi skulle bo på - eller snarere stikke innom mellom all busskjøringen! Så fint og flott ut det der, men inn den lille døra og opp de knirkende trappene var ikke standaren helt den samme, kanskje... Det var kloster, ja! Kaldt, klosterluktende (en lukt man ikke helt vet hvor kommer fra, men som mest sannsynlig stammer fra det nonnene (?) rørte sammen til middag) og skumle, låste skap på rommet! I den lille byen som klosteret ligger i, stengte den eneste kiosken klokka 8 og da låste også innbyggerne dørene sine og stengte vinduene med luker. Da var det bare å underholde seg selv - hvor gal blir man om man drikker seks liter cola og hvor hvor mange skandinaver går det i en seng var ganske populært:)

Dag 2 ble bra. Vi kjørte til Utah beach, og som de hardbarka skandinaver vi er, var det å brette opp buksa og av med genserene med en gang sola kom fram på himmelen og temperaturen bekka over 12 grader. Innbiller meg iallefall at jeg fikk et lite skille (og nei, det var ikke bare strikken på buksa som gjorde at det over kneet så hvitere ut enn leggene!)

Senere på dagen besøkte vi den største amerikanske kirkegården utenfor Amerika, kirkegården der amerikanske soldater som døde under angripene på the D-day beaches ligger; kirkegården i Collevielle sur-mer. Over 9000 hvite kors tett i tett var litt av ett syn! Vi møtte også en hel del soldater fra Hærens Høyskole som hadde kommet med et skip fra Oslo her - også litt av et syn!

På dag tre vendte vi frontlyktene på bussen hjemover igjen. Tror ingen av oss noen gang har kjørt så mye buss på så kort tid før, men det var verdt det - utlærte historikere som vi nå jo må kunne kalle oss etter alle WW2 filmene, Bayeux-teppet, katedralen i Rouen, katedralen i Amiens og katedralen i... - er ganske sikker på at det var et par kirker til!





Ingen kommentarer: