mandag, september 07, 2009

Er du smart nok, da?

Jeg må innrømme at jeg så litt på sidemannens svar før jeg turte å sette to streker under svaret mitt, men klarer du å løse denne selv?

"En gang for lenge, lenge siden var det tre vandringsmenn som svimet rundt i skogen midt på natten. De var kalde, våte og trøtte, og ville gjerne ha et sted å sove.

Langt om lenge kom de til et vertshus. De gikk inn og møtte en blid eier som kunne fortelle at han dessverre ikke hadde tre rom tilgjengelig, det var bare ett rom igjen. Siden det var så seint og de ulykkelige vandrerne var både kalde og våte, så kunne de jo dele på dette rommet. Prisen for rommet, uten frokost, var 25 kroner for én natt.

Fornøyd ga de vertshuseieren 10 kroner hver. De ba han om å komme tilbake med vekslepengene. Det gjorde han; han kom tilbake med fem kronestykker. De ulykkelige vandrerne tok hver sin krone og lot vertshuseieren beholde de to resterende som tips."

Her kommer problemet: Hver av de tre vandrerne hadde betalt ti kroner og fått tilbake en krone. De hadde altså betalt ni kroner hver, mens vertshuseieren hadde fått to kroner. Men hvis vi teller over pengene, kommer vi til tre ganger ni kroner, som hver hadde betalt, pluss to kroner til vertshuseieren, som er lik 29 kroner. Spørsmålet er hvor ble det av den siste kronen?

Annette bør i allefall klare denne! Dere andre har jeg ikke særlig stor tro på.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Denne gåten passer godt i disse valgtider, da den vrir litt på sannheten.

De våte og kalde vandringsmennene (her bør du forresten si til foreleseren at hun bør oppdatere seg litt - hvor finnes det VANDRINGSMENN nå om dagen!) klasket 30 kroner på disken og fikk tre kroner tilbake. Dermed er det 27 kroner igjen på bordet. Rommet koster 25 kroner, og vips er det 2 kroner i tips til vertshuseieren.

De store spørsmålene blir hva frokosten kostet og om de hadde forsynt seg av minibaren på rommet.

sjonkel

Ulrikkeg sa...

Ja, jeg er enig i at vi trenger flere opplysninger for å løse denne oppgaven på best mulig måte. Ellers kom du jo for såvidt frem til "riktig" svar.

Anonym sa...

Jepp. Æ tok den æ å! Like sånne oppgava:) Men æ måtte slå av radioen for å klare den...kan ha no med at Carl I Hagen satt og snakka i kjeften på en innringer, så æ e vel unnskyldt at æ blei irritert...

Tante

Vegard Elias Antonsen sa...

Nei æ tok den ikke. Men det hadde du vel ikke forventa heller...

Ulrikkeg sa...

Nei, men kanskje Carl hadde klart den?